En kiropraktor er uddannet til diagnosticering, behandling og forebyggelse af lidelser i bevægeapparatet, især rygsøjlen. Kiropraktorer anvender en række teknikker, men den mest kendte er manuel justering eller manipulation af rygsøjlen og andre led. Formålet med kiropraktisk behandling er at genoprette normal funktion i muskler, led og nerver, hvilket kan lindre smerte og forbedre kroppens evne til at hele sig selv. Ofte kan behandlingen medføre en knæk-lyd fra leddet. Knæk-lyden er helt ufarlig. Den skyldes at der dannes et lille vakuum når leddene adskilles, og det er denne vakuumeffekt, der danner lyden.
Kiropraktik bruges ofte til at behandle følgende tilstande:
- Rygsmerter og lændesmerter
- Nakkesmerter
- Hovedpine, inklusiv migræne
- Skulder-, albue- og håndledssmerter
- Hoftesmerter og knæsmerter
- Idrætsskader
Kiropraktorer samarbejder med andre sundhedsprofessionelle – bl.a. læger, fysioterapeuter og sundhedsplejersker.
kiropraktik info
Ordet stammer fra græsk; chiro: hånd + praktikos: udføre; altså at udføre med hånden.
Hverdagens belastninger, dårlig kropsholdning, tunge løft, uhensigtsmæssige arbejdsstillinger, sportsskader, fald, trafikuheld mm. kan påvirke rygsøjlen. Disse belastninger kan medføre, at ryghvirvlerne bevæger sig på en måde, som er anderledes end normalt – på en dysfunktionel måde.
Rygsøjlen har flere funktioner, blandt andet skal den beskytte rygmarven, som er en del af centralnervesystemet, som styrer alt i vores krop. Grundet det tætte forhold mellem rygsøjlen og nervesystemet, kan hverdags belastninger påvirke informationsflowet mellem hjernen og kroppen, hvilket kan medføre udvikling af symptomer som f.eks. smerter, hovedpine, svimmelhed mm.
Når en kiropraktor undersøger en rygsøjle, er det for at konstatere om der skulle være én eller flere såkaldte biomekaniske dysfunktioner, dvs. låste led som ikke bevæger sig normalt og muskler som spænder for meget.
Video: Nybegynder-guiden til kiropraktisk behandling
Hvad kan kiropraktik?
Kiropraktik er en funktionsbehandling, som behandler årsagen til symptomer. Symptomerne kan være meget forskelligartede, her på siden kan du læse om de mest almindelige. Ved at opretholde en god funktion af kroppens bevægeapparat, vil kiropraktisk behandling kunne forebygge udviklingen af symptomer og unødigt slid af dine led.
Behandlingen – Ved at lave hurtige, præcise og skånsomme ledjusteringer i rygsøjlen, kan en kiropraktor hjælpe med at gendanne normal led-bevægelighed og derved forbedre flowet af præcis information gennem dit nervesystem.
Ofte kan behandlingen medføre en knæk-lyd fra leddet. Knæk-lyden er komplet ufarlig, den skyldes at der dannes et lille hulrum når leddene adskilles, og det er denne vacuum effekt der danner lyden.
Kiropraktikkens historie
Kiropraktik har mange år på bagen, helt tilbage til de gamle grækere har man fundet ud af at led justeringer af rygsøjlen blev brugt som helbredsfremmende behandling. Hippokrates (460-365 f.kr.) grundlæggeren af vestlig medicin udtalte, at man ved at undersøge rygsøjlen kunne finde årsagen til sygdomme.
I 1897 i Amerika grundlagde en mand ved navn DD Palmer den første kiropraktorskole. Siden da er professionen vokset og spredt sig over verden. Der er nu ca. 100.000 kiropraktorer I verden, og over 40 kiropraktor skoler fordelt I 16 lande
Kiropraktoruddannelsen – Klinisk biomekanik – en universitetsuddannelse
I Danmark uddannes kiropraktorer ved Syddansk Universitet i Odense (SDU). Uddannelsen tager 5 år på universitetet + 1 år i turnus, førend at kiropraktoren har ret til selvstændigt virke. Den 5-årige uddannelse, Klinisk Biomekanik, består af en 3-årig bachelordel og en 2-årig kandidatdel. Bacheloren i Klinisk Biomekanik har 90% lighed med de lægestuderendes uddannelse på SDU.
Kiropraktikken i Danmark blev statsautoriseret i 1992 og der kræves ingen henvisning fra lægen for at kunne blive behandlet hos danske kiropraktorer. Der er ca. 600 autoriserede kiropraktorer i Danmark.
https://www.sdu.dk/da/uddannelse/bachelor/klinisk_biomekanik/
Kiropraktikken i Danmark blev statsautoriseret i 1992 og der kræves derfor ingen henvisning fra lægen for at kunne blive behandlet hos danske kiropraktorer.